Er gaat een heftige discussie over welk CMS nou beter is voor een website: Joomla of Wordpress. Zelf gebruik ik beide en ik kan persoonlijk dus goed de verschillen inschatten. Beide zijn uitstekende systemen en voorkeur lijkt te berusten bij wat de websitebouwer het meeste gebruikt, omdat hij daar vaak de meeste affiniteit mee heeft,
Wordpress is veruit het meest gebruikte systeem, is zeer gebruikersvriendelijk, er zijn veel plug-ins en thema’s (de look-and–feel) voor te krijgen. Haar populariteit maakt het wel weer een doelwit voor hackers. Je moet dus altijd op je hoede blijven en de updates snel uitvoeren.
Door haar eenvoud is Wordpress aantrekkelijk voor beginnende websitebouwers die zo eenvoudig en snel een goede efficiënte website kunnen bouwen. Ook klanten die zelf hun website willen aanpassen vinden Wordpress makkelijk in het gebruik.
Als er wat meer van de website verlangd wordt zoals meerdere gebruikers/klanten die moeten inloggen, of een webwinkel o.i.d., komen de nadelen al snel om de hoek kijken en worden vaak externe systemen als Facebook (om in te loggen) of een externe webwinkel gebruikt.
Wordpress is van oudsher een systeem om te bloggen, alhoewel dat steeds minder prevaleert. Om meer geavanceerde internet mogelijkheden te benutten is nogal wat nodig aan extra’s, en vaak wordt er dan ook overgestapt naar Joomla.
Wordpress is ondanks haar gebruikerseenvoud ook zwaar voor de webserver met als gevolg dat een Wordpress website over het algemeen langzamer laadt, daarom wordt Wordpress ook meestal niet gebruikt voor uitgebreidere websites met veel bezoekers en gebruikers. Alhoewel ik uitgebreide websites goed onder Wordpress heb zien draaien.
Joomla is een wat robuust systeem beter geschikt voor grote aantallen bezoekers, dat makkelijk veel inloggende gebruikers aankan, en door het ACL is het makkelijk rollen en rechten aan gebruikers toe te kennen, iets dat in Wordpress niet makkelijk gaat.
Joomla heeft standaard alle basisfunctionaliteit in huis zonder dat er direct plug-ins geïnstalleerd hoeven te worden. Het systeem is helemaal toegespitst op websites en niet goed in bloggen en daarvoor moet weer een blogcomponent geïnstalleerd worden.
Een webwinkel is makkelijk te integreren in Joomla en maakt zo gebruik van de look-and-feel van de website en is goed bestand tegen zwaar gebruik.
De gebruikersinterface van Joomla geeft uitgebreide mogelijkheden en functionaliteiten met als gevolg iets wat meer kennis nodig is dan bij Wordpress. Er is echter uitgebreide informatie beschikbaar op internet.
Joomla heeft de mogelijkheid tot overrides. Als bijvoorbeeld een vertaling niet helemaal correct is, kan eenvoudig een override ingesteld worden zonder dat het taalbestand zelf hoeft te worden aangepast, zodat bij een update die aanpassingen niet verloren gaan.
Na Joomla versie 3.4.1 is de gebruikersinterface eenvoudiger gemaakt en is veel overbodige luxe eruit gehaald.
In mijn ogen is er dus geen winnaar of verliezer maar hebben beide systemen een eigen toepassingsgebied. Zo kan ik de oplossing bieden aan mijn klant die het meeste gemak, flexibiliteit en functionaliteit biedt voor de desbetreffende situatie.
Meestal adviseer ik mijn klanten welk systeem het beste is voor hun doel.
Voor de template in Joomla en de theme in Wordpress gebruik ik professionele ontwerpsoftware en koop zelden een kant en klare template in. Zo kan mijn klant eenvoudig zelf bepalen wat hij mooi vind en hoe hij het hebben wil. Zo kan het eindresultaat van de website bekeken en aangepast worden nog voordat de feitelijke website gebouwd is. Dit is een sterk argument voor kwaliteit webbouwers.